Google Update Martie 2024: spam, tactici SEO îndoielnice & conținut de slabă calitate

Google Update Martie 2024 (1)

Google Update Martie 2024: actualizare a algoritmilor mai complexă decât cele precedente

În martie 2024, un nou Google Update a fost lansat. În vizor: practicile spam, conținutul neoriginal, de slabă calitate, precum și tacticile SEO îndoielnice, manipulative. Este una dintre cele mai complexe actualizări din ultima perioadă! 

În urma celor mai recente modificări de algoritm, deja mulți deținători de site-uri se confruntă cu penalizări din cauza tacticilor SEO nepotrivite, care încalcă politicile Google, dar care promit să ofere „scurtături către succes”. Utilizarea excesivă a linkurilor de calitate inferioară pentru a manipula rezultatele căutărilor, practicile tip spam, dar și conținutul neoriginal, de slabă calitate, sunt doar câteva dintre aspectele targetate de noul Google update. 

În acest context, este crucială colaborarea cu agenții de SEO de încredere, care adoptă strategii sustenabile pe termen lung. Specialiștii noștri încurajează și pun în aplicare tehnici și practici SEO în conformitate cu politicile Google, orientate spre rezultate trainice, stabile, sănătoase, care nu periclitează dezvoltarea afacerilor pe termen lung – ci dimpotrivă. 

Factori luați în vizor de noul Google Update

Pe scurt, actualizarea din martie 2024, conform anunțului făcut de Google, include: 

  • modificări de algoritm în scopul îmbunătățirii calității rezultatelor în Google Search;
  • modificări menite să elimine cu până la 40% conținutul neoriginal, de slabă calitate, din rezultatele căutărilor; 
  • noi politici de „spam” ce au în vizor abuzurile făcute în direcția conținutului scalat, a reputației site-ului și a domeniilor expirate. 

Explicăm, pe rând. 

Îmbunătățirea calității rezultatelor în Search

Noul Google Update se concentrează pe îmbunătățirea sistemelor de ierarhizare, pentru a aduce în top cele mai utile informații și a reduce conținutul lipsit de originalitate în SERP. 

Nu este primul demers în acest sens. Încă din 2022, Google face eforturi pentru a aduce în față conținutul de calitate și util. Actualizarea din martie 2024 va duce aceste eforturi la un nou nivel. Sistemele de ierarhizare vor avea o capacitate mai bună de a înțelege dacă paginile web sunt utile, dacă experiența utilizatorului este satisfăcătoare, sau dacă au fost create, în primul rând, pentru motoarele de căutare, nu pentru oameni. 

Google se așteaptă ca odată cu acest update conținutul de slabă calitate și lipsit de originalitate să fie eliminat din rezultatele căutărilor cu până la 40%!

Google Update Martie 2024 (2)

Actualizarea politicilor SPAM

Au fost anunțate măsuri drastice luate împotriva practicilor SEO îndoielnice, menite să manipuleze rezultatele pe Google. Compania a menționat câteva aspecte, în mod special: 

» Scaled Content Abuse

Scalarea conținutului în mod abuziv se referă la practicile de generare automată de conținut, adesea de slabă calitate și lipsit de originalitate, în cantități mari, cu scopul de a influența poziționarea pe Google. 

Google își înăsprește așadar politicile împotriva acestui tip de comportament abuziv, considerat a fi spam – atenție, indiferent dacă e vorba de conținut generat automat, de către oameni, sau combinat. 

“Our long-standing spam policy has been that use of automation, including generative AI, is spam if the primary purpose is manipulating ranking in Search results. The updated policy is in the same spirit of our previous policy and based on the same principle. It’s been expanded to account for more sophisticated scaled content creation methods where it isn’t always clear whether low-quality content was created purely through automation.” – a declarat Elizabeth Tucker, Director of Product, Search at Google, pentru Search Engine Land.

» Site Reputation Abuse (“Parasite SEO”)

Este luat în vizor și abuzul de reputație sau, cum mai este numit de unii specialiști, Parasite SEO. Se consideră a fi comportament abuziv și spam când un site cu reputație, de încredere, găzduiește conținut de slabă calitate, provenit de la terțe site-uri, cu scopul de a capitaliza reputația celui dintâi. 

Conform noilor politici, Google va considera un astfel de conținut ca fiind spam – dacă este produs cu scopul principal de a influența rezultatele SEO și dacă nu există o verificare atentă a conținutului realizată de deținătorul site-ului cu reputație. 

⚡ Deținătorii de site-uri au două luni la dispoziție să ia măsuri și să-și adapteze strategia de conținut, dacă este cazul. Începând din 5 mai 2024, Google va lua măsuri automate și manuale pentru a penaliza acest tip de abuz. 

» Expired Domain Abuse

Tot spam este considerat și „obiceiul” de a achiziționa domenii expirate în scopul refolosirii lor pentru publicarea unui conținut de slabă calitate. Adesea, o astfel de practică duce în eroare utilizatorii, care au senzația că noul conținut face parte din vechiul site (în care, poate, aveau încredere).

Google Update Martie 2024 (3)

Ce strategii de SEO sunt implementate în numele afacerii tale?

În acord cu acest nou Google Update, este important ca deținătorii de site-uri, cu atât mai mult deținătorii unor site-uri de business, să analizeze îndeaproape strategiile de SEO adoptate în numele lor – de către agenții SEO, colaboratori externi sau chiar de către echipele interne. 

Adoptarea unor tactici SEO clasificate de Google drept spam, precum cele amintite, poate duce la penalizări drastice, cu impact major și indezirabil asupra obiectivelor de business. Deși activitățile SEO sunt complexe și complicate, un specialist cu bune intenții poate și trebuie să-ți explice ce tip de tactici aplică și cum influențează ele poziționarea pe Google. 

Practicile SEO de tip „black hat SEO”, „parasite SEO” și spam pot fi identificate în cadrul unui audit SEO complet. 

***

Sperăm că aceste informații îți sunt de folos. Pentru mai multe recomandări, urmărește-ne pe Facebook, Instagram, LinkedIn și TikTok. Abonează-te la newsletterul SEO 365 și alătură-te comunității noastre pe grupul Strategii de Marketing Online by SEO 365

Dacă vrei să discutăm despre strategiile de marketing online & SEO care dau roade, înscrie-te acum pentru o CONSULTANȚĂ GRATUITĂ!

***

Imagini generate cu ajutorul AI, pe baza solicitărilor redacției SEO 365.