Cum să creezi un Buyer Persona util pentru o afacere?

Buyer Persona 1

Totul pornește de la un Buyer Persona bine creionat

Dezvoltarea detaliată a unui profil Buyer Persona ar trebui să stea la baza oricărei strategii comerciale orientate spre consumator. În realitate, prea puține afaceri alocă timp și resurse pentru un proces ce pare, la o primă vedere, destul de intuitiv. 

Am învățat însă de-a lungul timpului că tocmai acele lucruri ce par a fi „de la sine înțelese” tind să fie neglijate. Este ceva normal; în amalgamul de urgențe pentru buna funcționare a unei afaceri, nu e tocmai o prioritate, căci pare evident cine e clientul tău, nu? 

De ce este important, totuși, să creezi un Buyer Persona?

Ce este un Buyer Persona? O descriere cât mai detaliată a celui mai reprezentativ client din audiența țintă a unei afaceri. Nu vorbim așadar de un client real, ci de un profil fictiv, dar care înglobează toate informațiile relevante despre audiența țintă. Crearea unui Buyer Persona te ajută să înțelegi cu adevărat clienții unei afaceri, să empatizezi cu ei, să comunici mai eficient, să identifici ce tipuri de conținut preferă, de ce își petrec timpul online, care sunt nevoile și interesele lor reale, cele pe care tu ca business ar trebui să le adresezi și rezolvi. 

Întreaga strategie de marketing online & SEO se va construi având la bază și în minte acest Buyer Persona. Poți să vinzi oricui, până la urmă, însă e important să comunici țintit pentru a obține rezultatele dorite. 

De unde obții informații? 

Un Buyer Persona are la bază informații punctuale, pornind de la statistici diverse și baza de date despre clienții actuali. Poți să începi cu următoarele: 

  • Statistici de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, LinkedIn etc)
  • Statistici din Google Analytics;
  • Statistici din Google My Business; 
  • Statistici specifice E-mail Marketing;
  • „Social Listening” – monitorizarea etichetării afacerii în online și a hashtag-urilor folosite fie în raport cu afacerea, fie în industrie;
  • Analiza concurenței (înspre ce tipuri de clienți își îndreaptă competitorii atenția, cum comunică etc);
  • Rapoarte digitale, la nivel național și internațional, privind comportamentele de consumator;
  • Studiile realizate în domeniu.

Buyer Persona 2

Ce informații ar trebui să conțină un Buyer Persona? 

Limitarea profilului de Buyer Persona la câteva date demografice este probabil cea mai frecventă greșeală pe care o observăm în domeniu. Acestea ar trebui incluse într-adevăr în profil, dar în niciun caz nu ar trebui să fie singurele. Un profil Buyer Persona ar trebui să conțină:

  • Informații demografice: vârstă, gen, nivelul studiilor, venituri, localizare geografică, mediu de proveniență;
  • Background socio-profesional: informații despre familie, statut conjugal, locul de muncă, evoluția carierei profesionale, statutul social etc;
  • Interese, pasiuni, valori, frici personale / profesionale;
  • Provocările pe care le întâmpină și obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, atât în plan personal, cât și profesional;
  • Comunitățile din care face deja parte sau din care și-ar dori să facă parte; 
  • Comportamentul online: ce rețele de socializare preferă, ce tipuri de conținut consumă, ce site-uri urmărește frecvent, ce abonamente online deține, ce alte branduri urmărește și de ce etc. 
  • Comportamentul de consumator: ce anume îl motivează să cumpere, ce blocaje apar în decizia de cumpărare, ce anume îl determină să ia decizia de cumpărare etc. 

În cele din urmă, scopul acestui profil este să-ți clarifice cum poți să-ți ajuți clienții și să le îmbunătățești viața prin serviciile / produsele pe care le oferi. Fii cât mai specific în dezvoltarea profilului Buyer Persona și vei fi surprins de câte soluții și idei creative vor fi generate, idei care în cele din urmă te vor ajuta să-ți atingi obiectivele de business și să-ți îmbunătățești strategia de marketing

Dacă vrei să discutăm despre strategiile de marketing care dau roade, înscrie-te pentru o consultanță gratuită

Alătură-te comunității noastre pe Facebook SEO 365, Instagram @seo_365 sau LinkedIn SEO 365 Marketing Online.