Ce tendințe în Marketing Digital ar trebui să te preocupe în 2023?
Care sunt cele mai importante tendințe în Marketing Digital în 2023? Îți prezentăm 15 tendințe și recomandări de care e bine să ții cont.
Probabil că nu îți sunt străine planificarea, stabilirea unor obiective și procesele de monitorizare care ar trebui să le însoțească. Însă cum îți stabilești o nouă direcție atunci când simți că, poate, te-ai plafonat? Cum te asiguri că rămâi relevant pe piață și că ții pasul cu evoluția mediului online? Primul pas este să afli care sunt cele mai importante tendințe în Marketing Digital în 2023. Apoi, fă tot posibilul să te aliniezi cu ele, dacă nu ai făcut-o deja.
Tendințe în Content & Social Media Marketing
#1 VIDEO is still the undisputed King of Marketing
Conținutul video rămâne în centrul atenției – nu știm cum să insistăm mai mult pe această idee. Cu toate acestea, nu toate companiile și brandurile reușesc să îl includă în strategia lor de Social Media Marketing. În România, acest lucru poate fi în beneficiul celor care încep acum, oferindu-le un avantaj considerabil față de concurenți. Dacă ultimii doi ani au avut un impact semnificativ în crearea și consumarea conținutului video, tendințele anului curent ne arată creșteri continue în consumul acestui tip de conținut!
O mențiune importantă: preferatul tuturor rămâne conținutul video în formă scurtă, între 30-60 de secunde. Ce înseamnă acest lucru pentru strategia ta de marketing online? Simplu: dozează-ți timpul și resursele pentru a include Reels în strategia ta de promovare pe Instagram. Dacă nu ai deja, creează-ți un cont de TikTok. În ciuda prejudecăților și reținerilor pe care multe branduri încă le au față de TikTok, acesta a fost într-o continuă creștere a numărului de utilizatori (de toate vârstele!), iar tendințele în marketing pentru anul acesta sunt pe un curs ascendent. Pe TikTok conținutul devine viral mai ușor decât pe alte rețele de socializare și ajungi mai rapid la utilizatori noi, nu doar la cei care te urmăresc.
O veste bună: conținutul în format video poate fi și programat pe rețelele de socializare, fie direct din aplicații (Instagram), fie cu ajutorul unor terțe unelte care permit planificarea conținutului pe rețelele de socializare.
#2 Mesaje clare și simple
Durata de atenție a utilizatorilor este în scădere, așa că alături de videouri scurte, afacerile au provocarea de a comunica prin mesaje scurte, simple și clare.
#3 Curated Content
Apetitul pentru un conținut selectat în prealabil și prezentat într-o manieră prietenoasă este și el în creștere. Utilizatorii nu țin neapărat ca tu să fii cel care a creat un anumit conținut, cât să oferi informații valoroase și relevante pentru ei, care să demonstreze implicarea companiei în comunitatea de interes.
Recomandare: Încearcă să creezi un context și un concept aparte pentru diseminarea unui astfel de conținut – poate fi un newsletter, o postare în social media cu un format ușor de recunoscut, un articol de blog, un video. Poți include știri din industrie, ultimele cercetări și studii în domeniu, interviuri, podcasturi, studii de caz etc.
#4 Content Creators & Influencer Marketing
Companiile își concentrează tot mai multe resurse în social media în scopul creșterii gradului de recunoaștere a brandului (brand awareness). Însă oricât de bun ar fi conținutul creat de un brand, adevărul este că pentru branduri poate fi extrem de dificil să stârnească reacții și să aibă interacțiuni autentice cu utilizatorii. Aici intervin creatorii de conținut și influencerii în jurul cărora s-au format deja comunități active.
Recomandare: Campaniile de Influencer Marketing nu ar trebui să fie limitate la colaborarea cu influenceri mari, ci mai degrabă orientate spre găsirea unor creatori de conținut care au o voce aparte în comunitățile lor. Aceștia pot fi inclusiv clienți, angajați sau experți într-un anumit domeniu.
#5 Employee Advocacy
Companiile care reușesc să-și motiveze angajații să vorbească despre munca lor și să distribuie conținutul relevant brandului vor avea numai de câștigat. De cele mai multe ori, conținutul distribuit pe profilurile personale ale angajaților are mai mult impact decât cel distribuit oficial pe conturile companiei. Firesc, oamenii reacționează la ceea ce comunică alți oameni.
Recomandare: Verifică în ce măsură există această deschidere din partea angajaților tăi și construiți împreună un plan de acțiune pentru ca aceștia să contribuie la eforturile de marketing ale companiei. Un astfel de plan ar trebui să includă scurte sesiuni de training, asigurarea uneltelor și resurselor necesare pentru ca angajații să se simtă motivați să comunice în numele companiei.
#6 B2B pe LinkedIn
Platforma există de multă vreme, însă în ultimii ani a cunoscut o creștere deosebită la nivelul interacțiunilor, cu precădere în comunicarea business to business (B2B). Totuși, puține afaceri profită de acest potențial de creștere. LinkedIn va câștiga tot mai mult teren, așadar acum ar fi un moment potrivit să integrezi rețeaua în planurile tale de marketing online.
Tendințe în Marketing pe motoarele de căutare
#7 Experiență bună și conținut relevant
Anul trecut, Google a făcut o serie de actualizări ale algoritmului, ce pot fi clasificate în trei mari categorii: core updates, helpful content updates și user experience updates. O concluzie simplă poate fi trasă: vor fi răsplătite site-urile care asigură simultan o excelentă experiență pentru utilizatori (UX) pe toate dispozitivele și care oferă conținut relevant pentru căutările utilizatorilor. Vezi punctele #8 și #9.
#8 Experiența utilizatorului
Cam toate sistemele AI și toți algoritmii din marketing online sunt optimizați pentru atingerea aceluiași scop: o experiență mai bună pentru utilizatori. Acum este momentul să faci o analiză detaliată a site-ului și a modului în care un utilizator poate interacționa cu acesta: ce provocări întâmpină, ce funcționează și ce nu, ce îmbunătățiri poți aduce?
#9 Helpful Content
La sfârșitul lunii august 2022, Google a lansat modificarea de algoritm știută sub denumirea de Helpful Content Update. Acest update a generat modificări în algoritm, astfel încât conținutul creat pentru oameni va fi răsplătit, în timp ce conținutul creat pentru motoarele de căutare va fi devalorizat. Impactul modificărilor va fi resimțit la nivelul întregului site, nu doar la nivel de pagină.
#10 Consumer Insights
Anul acesta, devine esențial ca afacerile să câștige încrederea consumatorilor. Sunt multe modalități prin care această relație poate fi încurajată, însă iată la ce ar trebui să fii atent:
- confidențialitatea și securitatea datelor;
- campanii publicitare cu un scop mai mare (integrarea unor inițiative de sustenabilitate sau inițiative umanitare);
- experiențe personalizate – în funcție de preferințe, localizare, istoricul căutărilor etc.
- experiențe interactive – mai vizuale, mai dinamice, care să atragă consumatorul;
- analize predictive care să-i ajute pe consumatori să ia decizii informate, bazate pe seturi de date relevante.
#11 Local Search
Căutările locale rămân importante pentru Google, însă are loc o transformare. Dacă până acum acestea generau ads (reclame sponsorizate) în SERP, atenția se mută acum pe căutările de produs. Din păcate, această schimbare înseamnă un sprijin mai redus pentru afacerile locale. Retailerii sunt principalii advertiseri online și, firesc, Google dorește să-i țină aproape. Pentru a rămâne în competiție cu Amazon, Google va dezvolta intensiv căutările de produs. Așadar, ideal, chiar și afacerile mici, locale, ar trebui să se orienteze în această direcție.
#12 Voice Search
Chiar dacă în România încă nu se simte impactul acestei tendințe în marketing, căutările vocale rămân pe un trend ascendent. Conform GWI, un sfert dintre toți utilizatorii de internet (16-64 ani) utilizează asistenți vocali săptămânal pentru a căuta informații. În România, procentul este mai scăzut (aprox. 8-9% dintre utilizatori), însă dacă urmărim tendințele globale, căutarea vocală va câștiga teren.
Recomandare: Adaptează conținutul site-ului astfel încât să vii în întâmpinarea diferitelor metode de căutare. O introducere găsești în articolul nostru: Voice Search Optimization: Cum adaptăm SEO pentru căutarea vocală?
Automatizare, AI & Metaverse
#13 Metaverse
Primii pași în Metaverse au fost deja făcuți. Dacă nu ai făcut-o deja, e momentul să te pui la curent cu tot ceea ce va presupune această transformare a mediului digital și să înțelegi ce implicații va avea asupra brandurilor. Versiuni 3D ale site-urilor, magazine virtuale în care produsele pot fi studiate 3D de clienți, plasare de brand în lumi virtuale, jocuri virtuale create de branduri, așa-numitele ‘digital flex’ (NFT-uri de brand) sau obiecte virtuale de colecție (‘virtual collectibles’), dar și experiențe unice VR – AR vor deveni rapid noi metode prin care brandurile se vor conecta la audiențele lor. Poți să începi citind articolul nostru: Primii pași în Metaverse: cum se va transforma mediul online?
#14 Inteligența artificială
Sistemele de inteligență artificială influențează cam toate procesele de marketing online din ultimii ani. Acestea sunt integrate în aproape toate canalele folosite – de la postările din rețelele de socializare, la rezultatele căutărilor pe Google și reclamele afișate. În acest an, înțelegerea modului în care algoritmii aceștia funcționează devine esențială. Doar așa îți vei putea optimiza corespunzător strategia de conținut.
Integrarea unor astfel de sisteme (cum e și ChatGPT) în strategia generală de marketing ar trebui să fie o prioritate.
#15 Automatizare
Pe măsură ce companiile reușesc să strângă tot mai multe date și informații, vor implementa campanii din ce în ce mai complexe și eficiente. Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, se impune automatizarea taskurilor repetitive, de rutină.
Sperăm ca lista de tendințe în marketing digital pentru acest an să te motiveze, să te ajute să iei decizii și să stabilești ordinea de priorități!
Pentru mai multe recomandări, alătură-te comunității noastre pe Facebook, Instagram, LinkedIn și TikTok. Abonează-te la newsletterul SEO 365.
Dacă vrei să discutăm despre strategiile de marketing online care dau roade, înscrie-te acum pentru o CONSULTANȚĂ GRATUITĂ!