Tendințe Web Design 2020: cum să ai un site atractiv?

web design 2020

10 recomandări pentru un website atractiv

Ai deja un website sau te gândești să îți creezi unul nou? Nu uita să ții cont de ultimele tendințe în Web Design! Iată 10 recomandări care ne-au atras atenția în acest an. 

Redefinirea acelor aspecte care contează pentru un website, fie din punct de vedere tehnic, fie din punct de vedere creativ și vizual, are loc în fiecare an. Uneori, vorbim de schimbări radicale. Alteori, tendințele anului trecut capătă doar noi nuanțe sau li se adaugă unele elemente de stil. În general, spre deosebire de alte domenii, tendințele în Web Design se dezvoltă organic, firesc, urmărind îndeaproape comportamentele și interesele utilizatorilor, precum și evoluția tehnologică specifică domeniului.

De ce e important să ții cont de tendințe în Web Design?

Indiferent dacă ți-ai planificat crearea unui website nou sau a unui magazin online pentru afacerea ta sau ai deja unul, este important să fii, respectiv să rămâi relevant. Iar în societatea actuală acest lucru înseamnă să rămâi relevant în mediul online. Un design proaspăt, modern, elegant, adaptat în timp real comportamentelor și nevoilor utilizatorilor se traduce, mai mult ca niciodată, în transformarea acestora în potențiali clienți. 

Ai deja un website și simți că e momentul pentru o schimbare? Echipa noastră de web designeri îți stă la dispoziție cu servicii de redesign și servicii SEO care să-ți propulseze afacerea pe noi culmi!

Tendințe Web Design 2020: cum să-ți creezi sau să-ți transformi site-ul?

În 2020, atenția a rămas îndreptată înspre experiența utilizatorului (UX), viteză și eficiență, simplitate și minimalism. În calupul de tendințe în Web Design 2021 sunt incluse aspecte care, în anii trecuți, țineau de domeniul inovației. În ritm alert, acestea devin însă criterii importante pentru utilizatorii care decid să rămână sau să închidă un website. În timp ce unele pot fi implementate cu ușurință, altele necesită cunoștințe avansate în domeniu, precum și dezvoltarea / modificarea strategică a întregului site. 

1. Mobile friendly & Responsive Web Design

Oamenii accesează website-uri, la ora actuală, preponderent de pe dispozitivele mobile. Mai exact, conform statisticilor în domeniu, peste 60% dintre utilizatorii de Internet se folosesc de dispozitive mobile pentru a accesa site-uri. Prin urmare, dacă în ultimii ani, ni s-a recomandat să implementăm un mobile friendly & responsive web design, în 2020 vorbim de o absolută necesitate. De exemplu, toate proiectele de care echipa SEO 365 se ocupă, ca regulă de bază, au un astfel de design. 

Ce înseamnă acest lucru? Indiferent de dispozitivul folosit de către un utilizator, fie el clasicul monitor, tableta sau telefonul mobil, interfața site-ului se va adapta perfect la dimensiunea acelui dispozitiv. Dincolo de aspectul vizual plăcut sau conținutul netrunchiat într-un mod total nepotrivit, un responsive web design contribuie la experiența utilizatorului – care la rândul său influențează timpul petrecut pe site, rata de conversie și, în cele din urmă, vânzările și profitul unei afaceri. Această tendință nu mai poate fi neglijată, iar majoritatea specialiștilor o consideră obligatorie pentru orice website serios. 

responsive web design 2020
2. Thumb Friendly – un design prietenos cu degetul opozabil

Cei care vor să treacă la următorul nivel, acordă deja atenție inclusiv așa-numitului thumb friendly design. Cum majoritatea utilizatorilor se folosesc de telefoanele mobile pentru a accesa site-uri, iar degetul mare este „unealta” principală, specialiștii se concentrează deja pe crearea unor site-uri prietenoase cu degetul mare. Cu alte cuvinte, amplasarea meniului, a barei de navigare și a altor butoane importante trebuie să fie la îndemâna… degetului nostru opozabil. Cu cât utilizatorul ajunge mai rapid și mai ușor la ce îl interesează, cu atât experiența lui va fi îmbunătățită. 

3. Imaginile în format SVG (grafică vectorială scalabilă)

Deși majoritatea oamenilor se folosesc de dispozitive mobile pentru a accesa site-uri, este important totuși să ținem cont de afișarea pe desktop sau, în cazuri speciale, pe alte ecrane de mari dimensiuni (proiecții, reclame vizuale etc). Ce se întâmplă dacă imaginile urcate pe site, la dimensiuni normale, își pierd din calitate (devin neclare, pixelate) în momentul în care rezoluția ecranului este considerabil diferită? Este afectată implicit și imaginea brandului. 

Spre deosebire de fișierele JPG sau PNG, fișierele SVG își păstrează aceeași calitate – indiferent de rezoluție sau de dimensiunea ecranului. În plus, fișierele SVG pot să ajute foarte mult și la viteza site-ului, care este extrem de importantă pentru orice afacere (UX » rată de conversie). În cazul imaginilor clasice, de tip PNG sau JPG, în momentul în care utilizatorul accesează un website, se transmite o solicitare HTTP. În cazul fișierelor SVG incluse în pagina HTML, această solicitare nu mai are loc » prin urmare performanța și viteza site-ului sunt îmbunătățite. 

Tu știi cât de rapid trebuie să fie website-ul tău în 2021? Află care sunt cele mai utile unelte de măsurare! 

4. Un design minimalist

Minimalismul, ca stil de viață, este un trend în ascensiune la nivel internațional. Ca o reacție firească la consumerismul și suprasaturația specifică țărilor dezvoltate. Oamenii simt nevoia de simplitate și eficiență. Prin urmare, era doar o chestiune de timp până când acest curent se făcea remarcat (și solicitat) inclusiv în aspectul website-urilor. Dacă vorbim de tendințe Web Design, vorbim automat de minimalism. Și putem sublinia două aspecte: 

» Eficiență și simplitate vizuală 

În esență, un design minimalist presupune implementarea pe website doar a acelor elemente cu adevărat relevante pentru utilizator. Păstrăm esențialul și eliminăm tot ce încarcă vizual sau informativ în mod inutil. Scopul? O interacțiune simplă și plăcută între utilizator și website. Cum? Ne folosim de spațiile goale sau negative (atenție însă: în 2020, nu neapărat albe), punem focus pe funcționalitate, alegem șabloane elegante, simple și curate, care nu încarcă vizual. Tendințele de Web Design 2020 abordează un minimalism curat, dar colorat și îndrăzneț (despre culori, la punctul 6). 

» Dimensiunea textului și fundalul

După ce renunțăm la tot ceea ce distrage atenția, elementele care rămân pe website vor fi acum puse în evidență. Astfel, discutăm de tendințe în Web Design care vorbesc despre fonturi de mari dimensiuni, îngroșate, care transmit și pun în valoare mesajul și personalitatea afacerii tale. Fundalul rămâne simplu, însă culoarea acestuia poate fi una îndrăzneață. 

design minimalist
5. Formulare de contact

Înainte de a discuta despre culori, în tendințele de Web Design 2020 se remarcă o schimbare radicală în ceea ce privește posibilitățile de a contacta un business. Dacă până acum, formularele de contact erau înghesuite undeva, într-un colț de website, iar utilizatorii erau nevoiți să „sape” după ele, în 2021 vorbim de formulare de contact pe tot ecranul. 

Astfel, tendințele amintite mai sus, axate pe minimalism și eficiență, se transpun și aici. Utilizatorul este încurajat să se înscrie la un newsletter, să ofere feedback, să ia legătura cu reprezentanții unei companii, iar procesul este facilitat de design-ul formularului. Vedem acum formulare de contact care ocupă întregul spațiu orizontal al unei pagini. Mai mult, formularele de contact sunt prezente pe mai multe pagini ale unui website, tocmai pentru a facilita accesul rapid pentru utilizator și pentru a-i îmbunătăți astfel experiența pe website. 

formular de contact
6. Culori îndrăznețe vs. culori neutre

Când se discută despre minimalism și simplitate, paleta de culori pare a fi limitată adesea la nuanțe pale, neutre sau pur și simplu la alb. Tendințele de Web Design 2020 au în vizor însă un minimalism colorat și plin de viață. Culorile îndrăznețe și saturate au prins avânt cu precădere în e-commerce, pe magazinele online

Important: utilizarea unor astfel de culori trebuie făcută cu grijă, cu atenție la detalii și la combinațiile de culori. Experiența utilizatorului trebuie să fie în continuare una plăcută și simplificată. Culorile alese trebuie să complimenteze și să completeze inteligent culorile brandului, produsele sau serviciile tale. 

Se discută și în acest an, în continuare, despre impactul pe care culorile îl au asupra emoțiilor umane. În timp ce preferințele sunt subiective, anumite culori pot influența temporar anumite stări de spirit. 

Dacă preferi să urmezi tendințele generale, nu doar în domeniu, îți reamintim că Institutul Pantone Color a desemnat culoarea anului 2020 ca fiind » Classic Blue Pantone 19-4052. Albastrul clasic, cu alte cuvinte – un simbol al stabilității și al calmului.  

7. Modul întunecat aka Dark Mode

Posibilitatea activării opțiunii „Dark Mode” la website-uri este tot mai apreciată în rândul utilizatorilor. În 2019, Google a pus „modul întunecat” la dispoziția utilizatorilor Chrome și Youtube, iar funcția a fost implementată între timp de către multe alte site-uri ale unor companii mari și nu numai. Cu toate acestea, funcția nu se pliază perfect pe orice tip de design, astfel este important să gândești strategic și în avans. Dacă decizi să optezi pentru activarea acestei funcții, este important ca website-ul tău să aibă un design potrivit. 

Care sunt beneficiile? În primul rând, funcția Dark Mode asigură un confort fizic pentru ochii utilizatorilor. Știm deja că lumina albastră, pe termen lung, ne poate afecta vederea. Un fundal întunecat scade acest impact nedorit asupra ochilor. Apoi, din punct de vedere estetic, anumite elemente de design vor fi astfel valorificate, mai bine evidențiate și încadrate. Modul întunecat este extrem de eficient și pentru ecranele OLED. 

dark mode youtube8. Un website interactiv

Când vine vorba de website-uri, dacă putem implementa noi tehnologii, animații inedite sau combinații noi de grafică, o vom face – din simplul motiv că oamenilor le place să experimenteze cu noi posibilități, să se înscrie în valul de inovație ce atinge noi culmi în fiecare zi, în fiecare lună (nu doar de la un an la altul). Ce înseamnă „interactiv” în tendințele de Web Design 2020? 

» Conținut video. Ok, nu este vreo noutate faptul că oamenii consumă conținut video și că ar fi recomandat să ții cont de acest aspect când vine vorba de website-ul afacerii tale. Știai însă că 96% dintre utilizatori vizionează videoclipuri când vor să afle mai multe informații despre un produs? Sau că 79% dintre consumatori afirmă că videoclipurile i-au convins să achiziționeze un produs? Un sfat util: conținutul video nu ar trebui să fie mai lung de 2.7 minute. Pe lângă plusul de interactivitate, conținuturile video pot să ofere soluții și răspunsuri potențialilor tăi clienți cu privire la produsele sau serviciile de care sunt interesați. 

» Micro-animații. Ochiul uman este instinctiv atras de mișcare. Pentru ca site-ul afacerii tale să devină mai atractiv în 2020, poți să incluzi micro-animații. Nu la întâmplare însă, ci strategic, pentru a determina elementele înspre care vrei să-ți îndrumi utilizatorii. Un exemplu bun sunt, de exemplu, elementele interactive care oferă feedback în momentul în care accesăm un element grafic, care se animează când cursorul trece peste ele, câmpurile din formularul de contact care capătă un nou design, în timp real, în momentul în care au fost completate adecvat etc. Micro-animațiile trebuie însă implementate strategic și optimizate din punct de vedere tehnic. În caz contrar, pot afecta negativ experiența utilizatorului sau pot îngreuna viteza de încărcare a website-ului. 

9. Site-uri cu personalitate

În acest an, mai mult ca în anii trecuți, a devenit tot mai clar că fotografiile de stoc nu sunt cea mai bună opțiune. Perfecțiunea imaginilor de stoc poate asigura o imagine curată pentru afaceri, însă nu contribuie în nici un fel la transmiterea personalității acestora. Iar în 2020, se pune accent pe modul în care personalitatea unei afaceri e transpusă în mediul online. S-au conturat astfel următoarele direcții: 

  • Utilizarea unor fotografii profesionale, de calitate, dar care aparțin companiei și ilustrează fidel produsele și serviciile oferite. 
  • Combinația fotografii – ilustrații. Renunțarea completă la fotografii, fie ele și de stoc, s-a dovedit a nu fi tocmai o idee bună. În schimb, combinația ilustrații grafice – fotografii se înscrie perfect în seria de tendințe Web Design. 
  • Asimetria elementelor de design este o altă tendință prin care site-urile își pot pune în valoare creativitatea și personalitatea în acest an. 
10. Un chatbot veșnic disponibil (cu personalitate și el)

Companiile care pun preț pe relațiile cu clienții, dar care nu pot asigura aceste servicii non-stop, se orientează spre implementarea pe website a unui chatbot. Acesta este un program bazat pe inteligență artificială, capabil să răspundă unor întrebări standard și să îndeplinească micro-sarcini. Chatbot-ul poate fi disponibil pentru utilizatorii și clienții tăi în regim non-stop, simulând conversații cu aceștia și oferind răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și solicitări. 

Comod și accesibil pentru vizitatorii unui website, un chatbot le poate îmbunătăți experiența. Cu cât este mai bine personalizat, cu atât experiența va fi mai plăcută. Atenție însă la amplasarea chat-ului și setările făcute (nimeni nu agreează un bot agasant). 

chat bot web design 2020


Tendințele în Web Design urmează cursul firesc al dezvoltării tehnologice, însă mai mult ca niciodată, pun accent pe experiența utilizatorului. Un website eficient nu mai este unul egocentric, axat doar scopurile de business & strategia de marketing, ci unul care ține cont de nevoile, preferințele și interesele vizitatorilor. În 2020, este important ca web designerii să respecte nevoia de simplitate și eficiență a utilizatorilor, să creeze site-uri cu personalitate și interactive, precum și să valorifice la maxim timpul utilizatorilor. 

Dacă ești antreprenor și îți dorești un website care să vină cu adevărat în întâmpinarea potențialilor tăi clienți, contactează-ne cu încredere. Specialiștii noștri oferă CONSULTANȚĂ GRATUITĂ pentru a-ți prezenta, personalizat, care sunt cele mai eficiente strategii de marketing online la ora actuală! 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți plac articolele noastre?

Vino în comunitatea SEO 365:

Abonează-te la newsletter!*Prin abonarea la newsletter, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale. Firma poate utiliza aceste date pentru a-mi trimite periodic e-mail-uri. Detalii: Politica de Confidențialitate.