Tendințe Web Design 2024: cum să ai un site atractiv?

Tendinte Web Design 2024

10 recomandări pentru un website atractiv

Ai un website sau vrei să îți creezi unul nou? Ține cont de cele mai recente tendințe în Web Design! Iată 10 aspecte care ne-au atras atenția în acest an. 

Redefinirea acelor aspecte care contează pentru un website, din punct de vedere tehnic, creativ și vizual, are loc în fiecare an. Uneori, vorbim de schimbări radicale. Alteori, tendințele anului trecut capătă doar noi nuanțe sau li se adaugă unele elemente de stil. În general, spre deosebire de alte domenii, tendințele în Web Design se dezvoltă organic, firesc, urmărind îndeaproape comportamentele și interesele utilizatorilor, precum și evoluția tehnologică specifică domeniului.

De ce e important să ții cont de tendințe în Web Design?

Indiferent dacă ți-ai planificat crearea unui website nou sau a unui magazin online sau ai deja unul, este important să fii și să rămâi relevant. Iar în societatea actuală acest lucru înseamnă să rămâi relevant… în mediul online. Un design proaspăt, modern, elegant, adaptat în timp real comportamentelor și nevoilor utilizatorilor facilitează, mai mult ca niciodată, transformarea acestora în potențiali clienți. 

Ai deja un website și simți că e momentul pentru o schimbare? Echipa noastră de web designeri îți stă la dispoziție cu servicii de redesign și servicii SEO care să-ți propulseze afacerea pe noi culmi!

Tendințe Web Design 2024: cum să-ți creezi sau să-ți transformi site-ul?

În 2024, ne concentrăm pe aspectele ce țin de experiența utilizatorului, aducând în lumina reflectoarelor tactici sau elemente prin care vom putea transforma sediul online al afacerilor într-un produs dinamic, interactiv și accesibil de pe orice dispozitiv. Totodată, vom asista la o integrare tot mai bună a conținutului video, a celui generat prin AI, dar și la o întoarcere la ilustrații și storytelling.

Tendinte Web Design 2024 (2)

În timp ce unele idei pot fi implementate cu ușurință, altele necesită cunoștințe avansate în domeniu, precum și dezvoltarea/ modificarea strategică a întregului site. Iată cele 10 tendințe în Web Design care ne-au atras atenția

1. Experiența utilizatorului în centrul atenției

Experiența utilizatorului este cel mai important factor în mediul digital – atât dintr-o perspectivă SEO, cât și când vine vorba strict de design web. Chiar dacă obiectivele finale ale unui business țin de conversii, vânzări sau creșterea traficului, până să ajungi acolo, pe tot parcursul călătoriei, trebuie să îți orientezi atenția înspre experiența celui care îți vizitează site-ul. 

Fiecare interacțiune și element de design trebuie gândit dintr-o perspectivă de UX Design. De la meniul de navigare, titluri și animații, până la conținut video sau scris, totul trebuie structurat în așa fel încât să îmbunătățească experiența utilizatorului și să contribuie la o interacțiune plăcută cu site-ul. 

2. Brand Worldbuilding & Storytelling

În marketing, are loc o tranziție interesantă de la storytelling (a spune povești) la worldbuilding (construirea unei lumi), care va deveni tot mai vizibilă și în web design. Cele mai inovatoare companii au o abordare holistică în 2024 și construiesc adevărate lumi și universuri fictive centrate în jurul brandurilor. Strategia de business nu se mai concentrează doar pe vânzarea produselor/ serviciilor, ci îi invită pe oameni să joace un rol activ în lumea și povestea brandului, să facă parte din comunitate. 

În web design, acest demers a luat forma unor elemente interactive, a unor structuri tip gamification, videouri, conținuturi 3D imersive și dinamice, ca parte din universul creat în jurul brandului.

Tendinte Web Design 2024 (3)

3. Design generat cu ajutorul AI

În următoarea perioadă, vom vedea tot mai multe elemente de design generate cu ajutorul AI, personalizate pentru utilizatori. Cu ajutorul tehnologiilor AI, vom putea, pornind de la datele utilizatorilor și sistemele de design, să creăm experiențe personalizate pentru cei care accesează un site. Paginile web vor include conținut dinamic și interactiv, informații relevante, în funcție de preferințele și interesele fiecărui utilizator. 

4. Design 3D cu textură

Dacă până acum designul 3D se concentra pe adăugarea unei texturi superficiale și umbre standard, odată cu dezvoltarea AR și a metaversului, acesta a devenit tot mai realistic. Iar textura joacă un rol important. În web design, pe site-uri, elementele de design 3D (de la texte, la diverse obiecte de interes) au început să fie îmbogățite cu texturi variate, care dau o notă de realism și palpabil. 

Tendinte Web Design 2024 (4)

5. Personaje ciudățele și simpatice

Un anumit tip de personaje (funky and quirky) au început deja să cucerească mediul digital. Pornind de la forme abstracte și organice, aceste personaje au adesea corpuri fluide, picioare și mâini lungi, sunt amuzante și dau o notă proaspătă spațiilor digitale. Dar nu numai, căci de la elemente de web design, la stickere, ambalaje și alte materiale de promovare, brandurile se folosesc de aceste personaje pentru a-și exprima identitatea și a se conecta într-un mod diferit cu audiențele lor. 

6. Ilustrații făcute de mână

Deși web designerii îmbrățișează progresul și noile tehnologii, una dintre tendințele în web design în 2024 aduce ilustrațiile făcute de mână în prim plan. Acestea reușesc să aducă acea notă de uman și imperfect într-un mediu digital care, altfel, ar putea să fie resimțit ca a fi prea rece, prea perfect. Multe branduri și companii au început să încorporeze ilustrațiile în identitatea lor vizuală, reușind să-și creeze o imagine mai prietenoasă, mai ușor de abordat. În general, se optează pentru ilustrații cu un design simplu, dar ușor de recunoscute și de asociat cu brandul și povestea acestuia. 

7. Culori pastelate, gradienți și estetica anilor ’90

Nostalgia și-a făcut loc în Web Design încă din anii trecuți, însă în 2024 renunțăm la timiditatea liniilor retro și introducem în scenă compozițiile complexe, culorile vibrante, îndrăznețe, prelucrate, desigur, într-o manieră modernă. Nu vor lipsi nici interpretările ceva mai abstracte ale esteticii Y2K, condimentate cu efecte dinamice care răspund nevoilor și așteptărilor generațiilor Millennials și Gen Z.

La nivel estetic, aceste tendințe vor fi transpuse în elemente și caracteristici emblematice: design pixelat, pictograme asemănătoare celor de pe desktop, blocuri de culori în meniu, materiale vizuale neprelucrate (raw), bannere cât mai încărcate/ aglomerate, stil maximilist, texturi pronunțate în zonele de interes, tipografie metalică, combinații îndrăznețe de culori pastelate, gradienți vibranți.

Tendinte Web Design 2024 (5)

8. Integrarea conținutului video

Ok, nu este vreo noutate faptul că oamenii consumă conținut video și că ar fi recomandat să ții cont de acest aspect când vine vorba de site-ul afacerii tale. Știai însă că 96% dintre utilizatori vizionează videoclipuri când vor să afle mai multe informații despre un produs? Sau că 79% dintre consumatori afirmă că videoclipurile i-au convins să achiziționeze un produs?

Noutatea în 2024 este reprezentată însă de videoclipurile cu rol suplinitor. Publici un articol de blog? Adaugă un rezumat video scurt! Ai dezvoltat o pagină Home „stufoasă” și bine documentată cu rol de vânzare? Adaugă undeva în sliderul principal și o scurtă reclamă video a produselor/ serviciilor tale. În acest fel, utilizatorul va avea mereu ocazia de a consuma tipul de conținut preferat.

9. Un website interactiv

Când vine vorba de site-uri, dacă putem implementa noi tehnologii, animații inedite sau combinații noi de grafică, o vom face – din simplul motiv că oamenilor le place să experimenteze cu noi posibilități, să se înscrie în valul de inovație ce atinge noi culmi în fiecare zi, în fiecare lună (nu doar de la un an la altul). Ce înseamnă „interactiv” în tendințele de Web Design 2024?

» Fonturi dinamice și interactive. Un text dinamic, în mișcare (în tranziție) atrage atenția, dă ritm și subliniază ideile care contează, îndrumă utilizatorul pe site și îi conturează experiența. O metodă simplă de a implementa această tendință este ca un text să se miște, să se transforme, în momentul în care ajungem cu mouse-ul peste el (așa cum se întâmplă pe butoane, de exemplu). Echilibrul este important. Și nu uita de accesibilitate!

» Micro-animații. Ochiul uman este instinctiv atras de mișcare. Pentru ca site-ul afacerii tale să devină mai atractiv, poți să incluzi micro-animații. Nu la întâmplare însă, ci strategic, pentru a determina elementele înspre care vrei să-ți îndrumi utilizatorii. Un exemplu bun sunt, de exemplu, elementele interactive care oferă feedback în momentul în care accesăm un element grafic, care se animează când cursorul trece peste ele, câmpurile din formularul de contact care capătă un nou design, în timp real, în momentul în care au fost completate adecvat etc. Micro-animațiile trebuie însă implementate strategic și optimizate din punct de vedere tehnic. În caz contrar, pot afecta negativ experiența utilizatorului sau pot îngreuna viteza de încărcare a website-ului. 

» Scrolling creativ – Fiind cea mai uzuală acțiune pe care utilizatorii o realizează pe o pagină web, devine tot mai important să ne folosim de diverse unelte și tehnici pentru a crea o experiență cât mai dinamică și captivantă. Un trend care s-a instaurat deja de ceva timp, dar care devine tot mai prezent în Web Design este „the parallax effect”, înțeles ca acea alternare de elemente statice și dinamice, fixe sau plutitoare, ce creează împreună un efect vizual inedit.

» Cursorul în cele mai inedite forme – Un alt element vital, care atrage inevitabil atenția utilizatorului de pe desktop, este cursorul mouse-ului pe ecran. În 2024, se încurajează cursoarele 100% personalizate, cu forme și animații reprezentative sau pur și simplu distractive.

10. Dovezile sociale

Încrederea este un factor extrem de important în construirea relațiilor atât personale, cât și profesionale. Acest lucru este valabil și pentru relațiile dintre branduri și clienți.

În 2024, vorbim tot mai des, în web design, de integrarea „dovezilor sociale” prin acele instrumente care generează credibilitate și încredere: diverse formule de feedback (recenzii și testimoniale adăugate în site sau importate în timp real, printr-un plugin, din Google), precum și cifre sau statistici legate de satisfacția clienților.

Tendințele în Web Design urmează cursul firesc al dezvoltării tehnologice, însă mai mult ca niciodată, pun accent pe experiența utilizatorului. Un website eficient nu mai este unul egocentric, axat doar pe scopurile de business & strategia de marketing, ci unul care ține cont de nevoile, preferințele și interesele vizitatorilor.  

***

Sperăm că aceste informații îți sunt de folos. Pentru mai multe recomandări, urmărește-ne pe Facebook, Instagram, LinkedIn și TikTok. Abonează-te la newsletterul SEO 365 și alătură-te comunității noastre pe grupul Strategii de Marketing Online by SEO 365

Dacă vrei să discutăm despre strategiile de marketing online & SEO care dau roade, înscrie-te acum pentru o CONSULTANȚĂ GRATUITĂ!

***

Imagini generate cu ajutorul Microsoft Designer, conform solicitărilor furnizate de redactorul SEO 365.