Tendințe Web Design 2022: cum să ai un site atractiv?

Tendinte Web Design 2022 (1)

10 recomandări pentru un website atractiv

Ai deja un website sau te gândești să îți creezi unul nou? Nu uita să ții cont de ultimele tendințe în Web Design! Iată 10 recomandări care ne-au atras atenția în acest an. 

Redefinirea acelor aspecte care contează pentru un website, fie din punct de vedere tehnic, fie din punct de vedere creativ și vizual, are loc în fiecare an. Uneori, vorbim de schimbări radicale. Alteori, tendințele anului trecut capătă doar noi nuanțe sau li se adaugă unele elemente de stil. În general, spre deosebire de alte domenii, tendințele în Web Design se dezvoltă organic, firesc, urmărind îndeaproape comportamentele și interesele utilizatorilor, precum și evoluția tehnologică specifică domeniului.

De ce e important să ții cont de tendințe în Web Design?

Indiferent dacă ți-ai planificat crearea unui website nou sau a unui magazin online pentru afacerea ta sau ai deja unul, este important să fii, respectiv să rămâi relevant. Iar în societatea actuală acest lucru înseamnă să rămâi relevant în mediul online. Un design proaspăt, modern, elegant, adaptat în timp real comportamentelor și nevoilor utilizatorilor se traduce, mai mult ca niciodată, în transformarea acestora în potențiali clienți. 

Ai deja un website și simți că e momentul pentru o schimbare? Echipa noastră de web designeri îți stă la dispoziție cu servicii de redesign și servicii SEO care să-ți propulseze afacerea pe noi culmi!

Tendințe Web Design 2022: cum să-ți creezi sau să-ți transformi site-ul?

În 2022, atenția a rămas îndreptată înspre experiența utilizatorului (UX), viteză și eficiență, simplitate și minimalism, însă au intrat în scenă și nostalgia, culorile îndrăznețe, nevoia de incluziune socială. În calupul de tendințe în Web Design 2022 sunt incluse și aspecte care, în anii trecuți, țineau de domeniul inovației. În ritm alert, acestea devin însă criterii importante pentru utilizatorii care decid să rămână sau să închidă un website. În timp ce unele pot fi implementate cu ușurință, altele necesită cunoștințe avansate în domeniu, precum și dezvoltarea / modificarea strategică a întregului site.

Tendinte Web Design 2022 (2)
1. Nostalgie, confort și siguranță

După doi ani de restricții și incertitudine, oamenii simt nevoia de spații care le induc o stare de calm și relaxare, care au acea notă de familiaritate ce asigură confort și siguranță emoțională. Astfel, poate nu este o supriză faptul că noile tendințe în Web Design 2022 reflectă și ele aceste nevoi. 

Oamenii își doresc să se înconjoare de lucruri și experiențe care le amintesc de un trecut mai liniștit. Vor să încetinească ritmul. În web design, aceste inclinații se pot transpune în elemente cu un aspect analog, în filtre „clasice”, fonturi retro, în culori pastelate sau neon, lumină caldă, moale, texturi și aspecte granulate (grain & textures), în imagini cu decoruri interioare confortabile, cu peisaje și colțuri de natură, în aluzii la jocuri video, stiluri retro și simboluri încărcate de nostalgie. 

Tendinte Web Design 2022 (3)

2. Conținut și design incluziv 

La nivel internațional, se acordă tot mai multă atenție incluziunii sociale, aspect ce se reflectă și în web design. Există două componente importante: 

  • Accesibilitate în mediul online – În ce măsură site-ul afacerii tale este accesibil pentru toată lumea, indiferent de capacitățile motrice, vizuale sau auditive, de exemplu? Facilitează site-ul tău, din punct de vedere funcțional, obținerea de informații în mod egal pentru toți cei care sunt interesați de produsele sau serviciile pe care le oferi? Deși la noi în țară prea puțin se discută despre accesibilitate online, îți recomandăm să anticipezi aceste nevoi și tendințe. Află din articolul nostru cum să ai un website accesibil pentru toată lumea.
  • Limbaj și design incluziv – Conținutul și limbajul reprezintă elemente importante, chiar dacă trec dincolo de design. La ce să fim atenți? De exemplu, la textele care însoțesc designul și fac referire la gen – putem opta pentru variante gender-neutral, care nu implică un anume gen; sau la opțiunile disponibile în formulare – există tendința fie de a renunța cu totul la câmpul dedicat genului, fie de a include mai multe opțiuni. Bineînțeles, atenție la stereotipuri: rozul n-ar mai trebui să fie o culoare asociată strict cu o audiență de gen feminin, bărbații cumpără și ei produse de îngrijire personală, la fel cum femeile sunt și ele interesate de echipamente sportive sau utilaje pentru gospodărie.

Tendinte Web Design 2022 (4)

3. Colaje și design în straturi 

Includerea colajelor și a imaginilor suprapuse, în straturi, fac și ele parte din noile tendințe în Web Design 2022. Aceste stiluri vin ca un mod de a provoca elementele standard, clasice, cu care ochii noștri sunt obișnuiți. În timp ce unii designeri preferă o structură clară, o estetică simplă și curată (tendința aceasta rămâne și ea în top), alții se îndreaptă înspre imagini suprapuse și colaje, amplasate aparent haotic, dar care se îmbină în cele din urmă unitar și armonios. 

Colajele pot să creeze o senzație de palpabil, permit diversitate vizuală și dau mai multă personalitate brandului. 

4. Un design minimalist

Minimalismul, ca stil de viață, rămâne un trend în ascensiune la nivel internațional. Ca o reacție firească la consumerismul și suprasaturația specifică țărilor dezvoltate. Oamenii simt nevoia de simplitate și eficiență. Prin urmare, era doar o chestiune de timp până când acest curent se făcea remarcat (și solicitat) inclusiv în aspectul website-urilor. Dacă vorbim de tendințe Web Design, vorbim și de minimalism – și în acest an. Și putem sublinia două aspecte: 

» Eficiență și simplitate vizuală 

În esență, un design minimalist presupune implementarea pe website doar a acelor elemente cu adevărat relevante pentru utilizator. Păstrăm esențialul și eliminăm tot ce încarcă vizual sau informativ în mod inutil. Scopul? O interacțiune simplă și plăcută între utilizator și website. Cum? Ne folosim de spațiile goale sau negative (atenție însă: nu neapărat albe), punem focus pe funcționalitate, alegem șabloane elegante, simple și curate, care nu încarcă vizual. Tendințele de Web Design 2022 abordează un minimalism curat, dar colorat și îndrăzneț.

» Dimensiunea textului și fundalul

După ce renunțăm la tot ceea ce distrage atenția, elementele care rămân pe website vor fi acum puse în evidență. Astfel, discutăm de tendințe în Web Design care vorbesc despre fonturi de mari dimensiuni, îngroșate, care transmit și pun în valoare mesajul și personalitatea afacerii tale. Fundalul rămâne simplu, însă culoarea acestuia poate fi una îndrăzneață.

Tendinte Web Design 2022 (5)

5. Culori îndrăznețe, vii, saturate

Când se discută despre minimalism și simplitate, paleta de culori pare a fi limitată adesea la nuanțe pale, neutre sau pur și simplu la alb. Tendințele de Web Design 2022 au în vizor însă un minimalism colorat și plin de viață. Culorile îndrăznețe și saturate au prins avânt cu precădere în e-commerce, pe magazinele online, în anii trecuți. Trendul continuă în acest an! 

Important: utilizarea unor astfel de culori trebuie făcută cu grijă, cu atenție la detalii și la combinațiile de culori. Experiența utilizatorului trebuie să fie în continuare una plăcută și simplificată. Culorile alese trebuie să complimenteze și să completeze inteligent culorile brandului, produsele sau serviciile tale. 

Se discută și în acest an, în continuare, despre impactul pe care culorile îl au asupra emoțiilor umane. În timp ce preferințele sunt subiective, anumite culori pot influența temporar anumite stări de spirit. 

Dacă preferi să urmezi tendințele generale, nu doar în domeniu, îți reamintim că Institutul Pantone Color a desemnat culoarea anului 2022 ca fiind »  Very Peri 17-3938.   

Tendinte Web Design 2022 - Culoarea anului

6. Formulare de contact

În tendințele de Web Design 2022 se remarcă o schimbare radicală în ceea ce privește posibilitățile de a contacta un business. Dacă până acum, formularele de contact erau înghesuite undeva, într-un colț de website, iar utilizatorii erau nevoiți să „sape” după ele, în 2022 vorbim de formulare de contact pe tot ecranul. 

Astfel, tendințele axate pe minimalism și eficiență se transpun și aici. Utilizatorul este încurajat să se înscrie la un newsletter, să ofere feedback, să ia legătura cu reprezentanții unei companii, iar procesul este facilitat de design-ul formularului. Vedem acum formulare de contact care ocupă întregul spațiu orizontal al unei pagini. Mai mult, formularele de contact sunt prezente pe mai multe pagini ale unui website, tocmai pentru a facilita accesul rapid pentru utilizator și pentru a-i îmbunătăți astfel experiența pe website. 

7. Mobile friendly & Responsive Web Design

Oamenii accesează website-uri, la ora actuală, preponderent de pe dispozitivele mobile. Mai exact, conform statisticilor în domeniu, peste 60% dintre utilizatorii de Internet se folosesc de dispozitive mobile pentru a accesa site-uri. Prin urmare, dacă în ultimii ani, ni s-a tot recomandat să implementăm un mobile friendly & responsive web design, acum vorbim deja de o absolută necesitate. De exemplu, toate proiectele de care echipa SEO 365 se ocupă, ca regulă de bază, au un astfel de design. 

Ce înseamnă acest lucru? Indiferent de dispozitivul folosit de către un utilizator, fie el clasicul monitor, tableta sau telefonul mobil, interfața site-ului se va adapta perfect la dimensiunea acelui dispozitiv. Dincolo de aspectul vizual plăcut sau conținutul netrunchiat într-un mod total nepotrivit, un responsive web design contribuie la experiența utilizatorului – care la rândul său influențează timpul petrecut pe site, rata de conversie și, în cele din urmă, vânzările și profitul unei afaceri. Această tendință nu mai poate fi neglijată, iar majoritatea specialiștilor o consideră obligatorie pentru orice website serios.

Tendinte Web Design 2022 (6)

Tu știi cât de rapid trebuie să fie website-ul tău în 2022? Află care sunt cele mai utile unelte de măsurare! 

 

8. Thumb Friendly – un design prietenos cu degetul opozabil

Cei care vor să treacă la următorul nivel, acordă deja atenție inclusiv așa-numitului thumb friendly design. Cum majoritatea utilizatorilor se folosesc de telefoanele mobile pentru a accesa site-uri, iar degetul mare este „unealta” principală, specialiștii se concentrează pe crearea unor site-uri prietenoase cu degetul mare. Cu alte cuvinte, amplasarea meniului, a barei de navigare și a altor butoane importante trebuie să fie la îndemâna… degetului nostru opozabil. Cu cât utilizatorul ajunge mai rapid și mai ușor la ce îl interesează, cu atât experiența lui va fi îmbunătățită. 

9. Un website interactiv

Când vine vorba de website-uri, dacă putem implementa noi tehnologii, animații inedite sau combinații noi de grafică, o vom face – din simplul motiv că oamenilor le place să experimenteze cu noi posibilități, să se înscrie în valul de inovație ce atinge noi culmi în fiecare zi, în fiecare lună (nu doar de la un an la altul). Ce înseamnă „interactiv” în tendințele de Web Design 2022? 

» Fonturi dinamice și interactive. Un text dinamic, în mișcare (în tranziție) atrage atenția, dă ritm și subliniază ideile care contează, îndrumă utilizatorul pe site și îi conturează experiența. O metodă simplă de a implementa această tendință este ca un text să se miște, să se transforme, în momentul în care ajungem cu mouse-ul peste el (așa cum se întâmplă pe butoane, de exemplu). Echilibrul este important. Și nu uita de accesibilitate! 

» Conținut video. Ok, nu este vreo noutate faptul că oamenii consumă conținut video și că ar fi recomandat să ții cont de acest aspect când vine vorba de website-ul afacerii tale. Știai însă că 96% dintre utilizatori vizionează videoclipuri când vor să afle mai multe informații despre un produs? Sau că 79% dintre consumatori afirmă că videoclipurile i-au convins să achiziționeze un produs? Un sfat util: conținutul video nu ar trebui să fie mai lung de 2.7 minute. Pe lângă plusul de interactivitate, conținuturile video pot să ofere soluții și răspunsuri potențialilor tăi clienți cu privire la produsele sau serviciile de care sunt interesați. 

» Micro-animații. Ochiul uman este instinctiv atras de mișcare. Pentru ca site-ul afacerii tale să devină mai atractiv, poți să incluzi micro-animații. Nu la întâmplare însă, ci strategic, pentru a determina elementele înspre care vrei să-ți îndrumi utilizatorii. Un exemplu bun sunt, de exemplu, elementele interactive care oferă feedback în momentul în care accesăm un element grafic, care se animează când cursorul trece peste ele, câmpurile din formularul de contact care capătă un nou design, în timp real, în momentul în care au fost completate adecvat etc. Micro-animațiile trebuie însă implementate strategic și optimizate din punct de vedere tehnic. În caz contrar, pot afecta negativ experiența utilizatorului sau pot îngreuna viteza de încărcare a website-ului. 

» Scrolling creativ – adică nu doar pe verticală, în jos, ci și pe orizontală sau în multiple direcții! Se pot crea efecte vizuale inedite astfel, poți urma „povestea” site-ului într-o manieră neobișnuită, textele și elementele de design pot interacționa mai organic între ele. Cu un scrolling creativ, schimbi călătoria utilizatorului pe site. 

Tendinte Web Design 2022 (7)

10. Site-uri cu personalitate

În acest an, mai mult ca în anii trecuți, a devenit tot mai clar că fotografiile de stoc nu sunt cea mai bună opțiune. Perfecțiunea imaginilor de stoc poate asigura o imagine curată pentru afaceri, însă nu contribuie în nici un fel la transmiterea personalității acestora. Se pune acum accent pe modul în care personalitatea unei afaceri e transpusă în mediul online. S-au conturat astfel următoarele direcții: 

  • Utilizarea unor fotografii profesionale, de calitate, dar care aparțin companiei și ilustrează fidel produsele și serviciile oferite. 
  • Combinația fotografii – ilustrații. Renunțarea completă la fotografii, fie ele și de stoc, s-a dovedit a nu fi tocmai o idee bună. În schimb, combinația între ilustrații grafice – fotografii se înscrie perfect în seria de tendințe Web Design. 
  • Asimetria elementelor de design este o altă tendință prin care site-urile își pot pune în valoare creativitatea și personalitatea în acest an. 

Tendințele în Web Design urmează cursul firesc al dezvoltării tehnologice, însă mai mult ca niciodată, pun accent pe experiența utilizatorului. Un website eficient nu mai este unul egocentric, axat doar scopurile de business & strategia de marketing, ci unul care ține cont de nevoile, preferințele și interesele vizitatorilor.  

Dacă ești antreprenor și îți dorești un website care să vină cu adevărat în întâmpinarea potențialilor tăi clienți, contactează-ne cu încredere. Specialiștii noștri oferă CONSULTANȚĂ GRATUITĂ pentru a-ți prezenta, personalizat, care sunt cele mai eficiente strategii de marketing online la ora actuală! 

Alătură-te comunității noastre pe Facebook SEO 365, Instagram @seo_365 sau LinkedIn SEO 365 Marketing Online.