Tendințe Web Design 2023: cum să ai un site atractiv?

Tendințe Web Design_ 2023_01

10 recomandări pentru un website atractiv

Ai deja un website sau te gândești să îți creezi unul nou? Nu uita să ții cont de ultimele tendințe în Web Design! Iată 10 recomandări care ne-au atras atenția în acest an. 

Redefinirea acelor aspecte care contează pentru un website, fie din punct de vedere tehnic, fie din punct de vedere creativ și vizual, are loc în fiecare an. Uneori, vorbim de schimbări radicale. Alteori, tendințele anului trecut capătă doar noi nuanțe sau li se adaugă unele elemente de stil. În general, spre deosebire de alte domenii, tendințele în Web Design se dezvoltă organic, firesc, urmărind îndeaproape comportamentele și interesele utilizatorilor, precum și evoluția tehnologică specifică domeniului.

De ce e important să ții cont de tendințe în Web Design?

Indiferent dacă ți-ai planificat crearea unui website nou sau a unui magazin online pentru afacerea ta sau ai deja unul, este important să fii, respectiv să rămâi relevant. Iar în societatea actuală acest lucru înseamnă să rămâi relevant în mediul online. Un design proaspăt, modern, elegant, adaptat în timp real comportamentelor și nevoilor utilizatorilor se traduce, mai mult ca niciodată, în transformarea acestora în potențiali clienți. 

Ai deja un website și simți că e momentul pentru o schimbare? Echipa noastră de web designeri îți stă la dispoziție cu servicii de redesign și servicii SEO care să-ți propulseze afacerea pe noi culmi!

Tendințe Web Design 2023: cum să-ți creezi sau să-ți transformi site-ul?

2023 va pune încă o dată accent pe aspectele ce țin de experiența utilizatorului, aducând în lumina reflectoarelor și mai multe tactici sau elemente prin care vom putea transforma sediul online al afacerii într-un produs dinamic, interactiv și accesibil de pe orice dispozitiv. Totodată, vom asista la o integrare tot mai mare a conținutului video, dar și la o întoarcere către originile web design-ului (în termeni de estetică).

În timp ce unele pot fi implementate cu ușurință, altele necesită cunoștințe avansate în domeniu, precum și dezvoltarea/modificarea strategică a întregului site.

Tendințe Web Design_ 2023_02

1. Estetica anilor ’90s and ’00s

Nostalgia și-a făcut loc în Web Design încă de anul trecut, însă 2023 renunță la timiditatea liniilor retro de atunci, introducând în scenă compozițiile complexe și stilul brut al internetului timpuriu, prelucrate, desigur, într-o manieră modernă. Nu vor lipsi, desigur, nici interpretările ceva mai abstracte ale esteticii Y2K, condimentate cu efecte dinamice care răspund nevoilor și așteptărilor generațiilor Millennials și Gen Z.

La nivel estetic, aceste tendințe vor fi transpuse în elemente și caracteristici emblematice: design pixelat, pictograme asemănătoare celor de pe desktop, blocuri de culori în meniu, materiale vizuale neprelucrate (raw), bannere cât mai încărcate/aglomerate, texturi pronunțate în zonele de interes ș.a.

2. Design realist

O altă tendință care s-a remarcat încă din anii trecuți, dar care face un mare pas înainte în 2023, este transpunerea tot mai fidelă (în elementele de design) a trăsăturilor pe care obiectele corespondente le au în realitate. Acest concept este cunoscut sub numele de skeuomorphism și poate fi aplicat în Web Design prin elemente ca: animații 3D, sunete realiste, mișcări ce imită realitatea (ex. efect de răsfoire a paginilor unei cărți reale în momentul lecturării unui e-book).

3. Claymorphism

Adrian Bece definește claymorphism-ul ca pe o tehnică ce îmbină două umbre interioare și o umbră exterioară pentru a obține un efect 3D și plutitor. Figurinele de argilă” sunt recunoscute cel mai adesea datorită personajelor de desene animate cu forme netede, moi și rotunjite.

Tendințe Web Design_ 2023_03

Deși tredul prezintă un potențial uriaș, totuși, deocamdată,  claymorphism-ul este implementat doar prin elemente ca: butoane de Call To Action, ilustrații principale/Hero Illustrations (acele ilustrații care apar imediat sub header), diagrame, pictograme și alte câteva elemente dinamice (ex. gif-uri).  Acest curent se îmbină, astfel, de minune, cu un alt trend al anului 2023, despre care vom vorbi și noi în cele ce urmează – micro-animațiile.

Cel mai mare risc atunci când vine vorba despre acest trend este, desigur,  crearea unui stil infantil, însă, atunci când sunt incluse în proporții echilibrate, iar designerul alege o paletă de culori potrivită, elementele de acest gen pot contribui la dinamica și unicitatea website-ului.

4. Un design maximalist

Spre deosebire de anul trecut, tendințele de anul acesta se îndepărtează puțin de minimalism. În 2023, vorbim despre culoare, despre forme și linii exagerate, despre texturi, compoziții cât mai ample și aglomerate. Desigur, ceea ce se păstrează în continuare este simplitatea și eficiența în utilizare, elemente esențiale pentru un UX de calitate.

5. Culori îndrăznețe, vii, saturate

Tendințele de Web Design 2023 au în vizor un stil colorat și plin de viață. Culorile îndrăznețe și saturate au prins avânt cu precădere în e-commerce, pe magazinele online, încă din anii trecuți. Trendul continuă în acest an! 

Important: utilizarea unor astfel de culori trebuie făcută cu grijă, cu atenție la detalii și la combinațiile de culori. Experiența utilizatorului trebuie să fie în continuare una plăcută și simplificată. Culorile alese trebuie să complimenteze și să completeze inteligent culorile brandului, produsele sau serviciile tale. 

Dacă preferi să urmezi tendințele generale, nu doar în domeniu, îți reamintim că Institutul Pantone Color a desemnat culoarea anului 2023 ca fiind »  Viva Magenta 18-1750.

Tendințe Web Design_ 2023_04

6. Instrucțiuni cât mai explicite

Îți mai aduci aminte de tooltip sau infotip, acele căsuțe de text cu informații care apăreau atunci când erai poziționat cu mouse-ul pe un anumit element? Ei bine, în 2023 se întorc!

Din dorința de a oferi o experiență de navigare cât mai lină și facilă pentru utilizator, se recomandă integrarea acestor tooltips mai ales când vine vorba despre pictograme. Desigur, lumea s-a familiarizat deja cu pictogramele de contact, profil sau coș de cumpărături, însă sunt multe alte elemente de acest gen care pot crea confuzie sau pot fi interpretate, iar aici se recomandă să adăugăm o serie de explicații suplimentare.

7. Funcții specifice pentru versiunea pe mobil

Oamenii accesează website-uri, la ora actuală, preponderent de pe dispozitivele mobile. Mai exact, conform statisticilor în domeniu, peste 60% dintre utilizatorii de Internet se folosesc de dispozitive mobile pentru a accesa site-uri. Prin urmare, implementarea unui mobile friendly & responsive web design este o absolută necesitate. De exemplu, toate proiectele de care echipa SEO 365 se ocupă, ca regulă de bază, au un astfel de design. 

Anul 2023 ne îndeamnă să facem încă un pas înainte în direcția aceasta, aducând în lumina reflectoarelor” o serie de instrumente și caracteristici special create pentru dispozitivele mobile.

Tendințe Web Design_ 2023_05

Ce putem observa deja pe anumite variante mobile? Butoane de contact mult mai evidente și mai accesibile, opțiuni care în mod normal se află în partea de sus a website-ului (contact, coș, favorite, profil) integrate într-o bară fixă (sticky banner), care rămâne pe ecran pe tot parcursul navigării pe website ș.a.

8. Conținutul video, tot mai prezent în website

Ok, nu este vreo noutate faptul că oamenii consumă conținut video și că ar fi recomandat să ții cont de acest aspect când vine vorba de website-ul afacerii tale. Știai însă că 96% dintre utilizatori vizionează videoclipuri când vor să afle mai multe informații despre un produs? Sau că 79% dintre consumatori afirmă că videoclipurile i-au convins să achiziționeze un produs?

Noutatea în 2023 este reprezentată însă de videoclipurile cu rol suplinitor. Creezi un articol de blog? Adaugă un rezumat video scurt! Ai dezvoltat un homepage „stufos” și bine documentat cu rol de vânzare? Adaugă undeva în sliderul principal și o scurtă reclamă video a produselor/serviciilor tale. În acest fel, utilizatorul va avea mereu ocazia de a consuma tipul de conținut preferat.

9. Un website interactiv

Când vine vorba de website-uri, dacă putem implementa noi tehnologii, animații inedite sau combinații noi de grafică, o vom face – din simplul motiv că oamenilor le place să experimenteze cu noi posibilități, să se înscrie în valul de inovație ce atinge noi culmi în fiecare zi, în fiecare lună (nu doar de la un an la altul). Ce înseamnă „interactiv” în tendințele de Web Design 2023?

Tendințe Web Design_ 2023_06

» Fonturi dinamice și interactive. Un text dinamic, în mișcare (în tranziție) atrage atenția, dă ritm și subliniază ideile care contează, îndrumă utilizatorul pe site și îi conturează experiența. O metodă simplă de a implementa această tendință este ca un text să se miște, să se transforme, în momentul în care ajungem cu mouse-ul peste el (așa cum se întâmplă pe butoane, de exemplu). Echilibrul este important. Și nu uita de accesibilitate!

» Micro-animații. Ochiul uman este instinctiv atras de mișcare. Pentru ca site-ul afacerii tale să devină mai atractiv, poți să incluzi micro-animații. Nu la întâmplare însă, ci strategic, pentru a determina elementele înspre care vrei să-ți îndrumi utilizatorii. Un exemplu bun sunt, de exemplu, elementele interactive care oferă feedback în momentul în care accesăm un element grafic, care se animează când cursorul trece peste ele, câmpurile din formularul de contact care capătă un nou design, în timp real, în momentul în care au fost completate adecvat etc. Micro-animațiile trebuie însă implementate strategic și optimizate din punct de vedere tehnic. În caz contrar, pot afecta negativ experiența utilizatorului sau pot îngreuna viteza de încărcare a website-ului. 

» Scrolling creativ – Fiind cea mai uzuală acțiune pe care utilizatorii o realizează pe o pagină web, devine tot mai important să ne folosim de diverse unelte și tehnici pentru a crea o experiență cât mai dinamică și captivantă. Un trend care s-a instaurat deja de ceva timp, dar care devine tot mai prezent în Web Design este the parallax effect”, înțeles ca acea alternare de elemente statice și dinamice, fixe sau plutitoare, ce creează împreună un efect vizual inedit.

» Cursorul în cele mai inedite forme – Un alt element vital, care atrage inevitabil atenția utilizatorului de pe desktop, este cursorul mouse-ului pe ecran. În 2023, se încurajează cursoarele 100% personalizate, cu forme și animații reprezentative sau pur și simplu distractive.

Tendințe Web Design_ 2023_07

10. Dovezile sociale

Încrederea este un factor extrem de important în construirea relațiilor atât personale, cât și profesionale. Acest lucru este valabil și pentru relațiile dintre branduri și clienți.

În 2023, se va vorbi tot mai des, în web design, de integrarea dovezilor sociale” prin acele instrumente care generează credibilitate și încredere: diverse formule de feedback (recenzii și testimoniale adăugate în site sau importate în timp real, printr-un plugin, din Google), precum și cifre sau statistici legate de satisfacție clienților.

Tendințele în Web Design urmează cursul firesc al dezvoltării tehnologice, însă mai mult ca niciodată, pun accent pe experiența utilizatorului. Un website eficient nu mai este unul egocentric, axat doar scopurile de business & strategia de marketing, ci unul care ține cont de nevoile, preferințele și interesele vizitatorilor.  

Dacă ești antreprenor și îți dorești un website care să vină cu adevărat în întâmpinarea potențialilor tăi clienți, contactează-ne cu încredere. Specialiștii noștri oferă CONSULTANȚĂ GRATUITĂ pentru a-ți prezenta, personalizat, care sunt cele mai eficiente strategii de marketing online la ora actuală! 

Alătură-te comunității noastre pe Facebook SEO 365, Instagram @seo_365 sau LinkedIn SEO 365 Marketing Online.